شناخت انواع ماهی خوراکی و دستور پخت و روش طبخ ماهی خوراکی دریایی

ماهی خوراکی دریایی انواع مختلفی دارد که در این مقاله به بررسی انواع ماهی خوراکی دریایی
در شمال کشور یعنی دریای خزر و همچنین جنوب و خلیج فارس میپردازیم.

دستور پخت ماهی و روش های طبخ آن ها نیز به بهترین شکل معرفی خواهد شد


ماهی های خوراکی دریای خزر شمال ایران

ماهی آزاد یا سالمون:

مرغوب ترین ماهی جهان به حساب می آید.
به آن ماهی سالمون نیز میگویند آناتومی بدن آن دوکی شکل و کشیده است.
برای خوراک این ماهی لذیذ فیله ماهی آزاد را به صورت دودی هم مصرف می کنند.
گوشت ماهی آزاد نسبت به سایر ماهی‌ها دارای چربی بیشتری است که البته این چربی، مضر نیست. ماهی آزاد برای مقابله با پیری زودرس معجزه می‌کند، چون سرشار از مواد معدنی مورد نیاز بدن است
از نظر ظاهری به ماهی قزل آلا بسیار نزدیک است

روش طبخ ودستور پخت ماهی سالمون ماهی آزاد


روش طبخ و دستور پخت ماهی سالمون :


فلس های ماهی را می‌گیریم و شکمش را باز و محتویات آن را خارج کرده تمیز می‌شوئیم
با کارد مخصوص آن را از وسط نصف می نماییم طوری‌ که بشکل دو عدد ماهی دربیاید.
کره را آب کرده، آبلیمو، نمک و فلفل را مخلوط کرده و دو طرف قطعات ماهی را با این سس آغشته می کنیم
و در فر ابتدا به مدت ۴۵دقیقه با درجه حرارت ۲۵۰درجه سانتیگراد می‌گذاریم.
سپس از فر خارج می کنیم و روی آن را کمی روغن زیتون با آبلیمو می کشیم
و دوباره در فر با درجه حرارت ۲۰۰درجه سانتیگراد به مدت ۳۰دقیقه می‌گذاریم تا خوب پخته شود.
ماهی‌ها را در ظرف مناسبی قرار می‌دهیم و با حلقه‌های لیموترش و گوجه فرنگی و جعفری تزئین می‌کنیم.

ماهی سفید:

اندام ظاهری ماهی دریایی سفید دوکی شکل و با گوشت سفید و لطیف است.

روش طبخ ودستور پخت ماهی سفید


تشخیص نر و ماده:

جنس نر این ماهی روی سرش خال های درشت و سفید دارد، کشیده تر است و گوشت بیشتری دارد.
نوع دریایی اش هم، قطعا از نوع پرورشی مرغوب تراست.
ماهی سفید را می توان سرخ کرده، کبابی، بخارپز یا به شکل دودی مصرف کرد که بستگی به ذائقه و سلیقه افراد دارد.

ماهی دودی ( ماهی سفید دریایی )

همان‌طور که از اسم این ماهی پیداست، ماهی دودی خواصی تقریبا یکسان با ماهی سفید دارد.
دودی کردن ماهی، فرایندی است که برای طبخ و مزه‌دار کردن و یا فریز کردن و نگه‌داری طولانی مدت ماهی طی می‌شود.
بر طبق این فرایند، بعد از خالی کردن شکم ماهی و خواباندن آن در نمک، ماهی را با ساقه‌ی برنج به تکه‌ی چوبی آویزان کرده و شست و شو می‌کنند.
بعد، ماهی را نسبت به اندازه‌ی آن به مدت دو هفته در دود قرار داده و کف محیط را با خاک اره پر می‌کنند. بعد از این مرحله، شعله‌ی آتش را روی خاک اره گذاشته تا دود از آن بلند شود.
بعد از طلایی شدن رنگ ماهی، آن را پایین آورده و بر طبق سایز و اندازه بسته‌بندی می‌کنند.

این مطلب را بخوانید  شکار مرغابی و اردک در شمال مازندران و گیلان

روش طبخ ودستور پخت ماهی سفید دودی :

برای طبخ و پخت ماهی سفید دودی بهترین روش، روش رایج سنتی در مناطق شمالی کشور است.
به این صورت که یک قطعه ماهی سفید دودی را در یک ظرف سفالی گذاشته و بعد از آبکش کردن آب برنج درون قابلمه‌ی روی، کاسه‌ی سفالی را درست روی برنج قرار می‌دهند
و سپس درب قابلمه را گذاشته و ماهی به همراه برنج بخار پز می‌شود.
برای نگه‌داری از ماهی دودی، آن‌ها را قطعه قطعه کرده و در فریزر قرار دهید.
‫دود دادن ماهی ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺟﻬﺖ ‫اﻓﺰاﯾﺶ زﻣﺎن و ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری، ﺑﻠﮑﻪ ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر دادن خوش طعم کردن ماهی روشی بسیار مرسوم است.

اردک ماهی:

گوشت لذیذی دارد؛ چه آن را سرخ یا کبابی کنید.
در مقاله ای به صورت کامل روش صید این ماهی را تشریح کردیم.
از ماهیان بسیار خوشمزه و لذیذ است
روش پخت طبخ اردک ماعی مشابه با روش پخت و طبخ ماهی سفید است که بسیار لذیذ است

ماهی سوف

ماهی سوف بعد از ماهی سفید شمال پر طرفدارترین و خوش‌خوراک‌ترین ماهی دریای خزر است.
ظاهر این ماهی کشیده و دوکی شکل است. ماهی سوف، فلس کوچک نقره‌ای رنگ، پوزه‌ی باریک دارد و تقریبا بی خار است.
سوف از مرغوب‌ترین ماهی‌ها به شمار می‌رود و گوشتی سفید و نرم و لذیذ دارد.

روش طبخ ودستور پخت ماهی سوف

ماهی کفال:

ماهی کفال دوکی شکل، گوشت سفید اما سفتی دارد و اصالتا روسی است.
شمالی ها اغلب نوع “دودی” و “شور” آن را مصرف می کنند.
طرز پخت ماهی کفال هم سرخ شده و کبابی کفال است که هم با نارنج و لیمو میل می کنند.
اگر آب دریا آلوده باشد ماهی کفال بسیار آسیب پذیر است. مراقب باشید در روزهایی که آب دریای خزر آلوده است این ماهی را مصرف نکنید

ماهی خوراکی دریایی ماهی کفال

ماهی خوراکی دریایی در جنوب کشور

ماهی حلوا سفید:

یک ماهی خوراکی دریایی محبوب که فلس دارد، اما با یک دست کشیدن، تمیز می شود.
جنوبی ها به آن “زبیده” به معنای برگزیده می گویند.
“حلوا” را اغلب به صورت شکم خالی در روغن سرخ می کنند و سر سفره می آورند. ماهی حلوا سیاه، گوشت سفت تری دارد، اما مزه اش همان است.

تقلب در فروش ماهی حلوا سفید :

ماهی پروانه که در سواحل عمان به پرک معروف است شباهت زیادی به ماهی حلوا سفید (زبیدی) دارد.
متاسفانه همانطور که در اکثر مشاغل تقلب وجود دارد و بعضی از فروشندگان وجدان کاری خودشان را براحتی به زیر پا میگذارند، شباهت این ماهی باعث شده است
که متقلبینی که به شغل ماهی فروشی مشغولند از از این شباهت سوء استفاده کرده
و ماهی پروانه را بجای حلوا سفید (زبیدی) به قیمت گزافی به مشتری ناوارد بفروشند.
هر چند ماهی پروانه دارای گوشت سفید و بدون تیغی است و برای سرخ کردنی و شکم پر گزینه ی مناسبی است
اما این دلیل نمی شود که این ماهی را به دو برابر قیمت واقعی اش بجای ماهی حلوا سفید (زبیدی) به کسی فروخت.

این مطلب را بخوانید  نحوه ماهیگیری در تالاب های ایران : انزلی مرداب هشیلان ، چغاخور ، گمیشان ، سوستان ، عینک

روش طبخ ودستور پخت ماهی حلوا سفید :

طرز مصرف به صورت کبابی یا بخارپز یا غذاهایی که با ماهی تهیه می‌شود.
همچون قلیه ماهی و ماهی شکم پر می‌تواند مزاج بدن را متعادل سازد.
متخصصان تغذیه خوردن ماهی با لیموترش را توصیه می کنند چون نه تنها لیمو طعم بهتری به گوشت ماهی می دهد بلکه ویتامین C موجود در آن به جذب آهن ماهی کمک می کند.

ماهی سنگسر:

از نظر شکلی، کتابی است. استخوان زیادی دارد.
معمولا آن را کباب یا سرخ کرده یا در قلیه ماهی استفاده می کنند.
حداکثر اندازه بدن ۸۰ سانتیمتر و بطور متوسط تا ۵۰ سانتیمتر می باشد

روش طبخ ودستور پخت ماهی

روش طبخ ودستور پخت ماهی سنگسر :

ابتدا ماهی سنگسر اماده طبخ ( مخصوص شکم پر ) ماهیما را آغشته به نمک کرده و به مدت ۱۰ دقیقه داخل یخچال گذاشته و به آن استراحت می دهیم.

در این مدت پیاز خلال شده را سرخ می کنیم سبزی را به آن اضافه کرده و تفت می دهیم
و سپس گردو و زرشک را اضافه می کنیم و تفت می دهیم
و بعد از آن پودر سیر نمک و ادویه را اضافه میکنیم و تفت می دهیم و در آخر پودر لیمو عمانی را به مواد اضافه میکنیم.

مواد که آماده شد شکم ماهی را پر از مواد کرده و شکم ماهی را به دلخواه با نخ وسوزن یا خلال دندان میبندیم.

ماهی را داخل روغن سرخ میکنیم.

میتوان داخل فر با دمای ۱۸۰ درجه با زمان ۱۵ دقیقه آماده کرد بعد از آماده شدن ماهی را داخل ظرف گذاشته و با سیب زمینی سرخ شده یا سبزیجات گوجه فرنگی تزئین کنید سپس با پلو سرو نمایید.

ماهی شوریده:

ماهی شوریده یک ماهی خوراکی دریایی محبوب است که دوکی شکل و ظریف است. گوشت سفید و کم تیغ اش هم بعد از پخت،نرم و لذیذ می شود. این ماهی را درسته و البته با شکم خالی، می توان سرخ کرد.

ماهی شیر:

تقریبا بدون تیغ و بی آزار است؛ با گوشتی صورتی که ضایعات کمی دارد. همه جوره اش را هم درست می کنند: سرخ کرده، بخارپز و کبابی.

ماهی سرخو:

شبیه سنگسر است، ولی با گوشت سفید و لطیف. سرخ شده اش را می خورند یا در قلیه ماهی استفاده می کنند.

ماهی هامور:

هامور اسم خانوادگی تعداد زیادی ماهی خلیج فارس و دریای عمان است. در این میان، هامور قهوه ای را می شود برای مهمانی، درسته کباب کرد. گوشتش بعد از پختن، سفید و البته سفت می شود. وقت پختن قلیه ماهی با ماهی هامور، پوستش را نمی کنند، چون حسابی لعاب می اندازد.

ماهی راشکو ماهی خوراکی دریایی محبوب جنوب :

ماهی مرغوب جنوب است که گوشت سفید و نرم، و ضایعات کمی دارد و به هر روشی می توان آن را پخت. راشکو را برای قلیه ماهی هم استفاده می کنند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *